Ufrivillig barnløshed er stressende - og stress kan skade fertiliteten

Det er enormt stressende at ønske sig et barn og opleve, at den ønskede graviditet udebliver måned efter måned og måske år efter år.

En dansk undersøgelse viser, at op mod 15 pct. af de kvinder, der har været i fertilitetsbehandling i over et år uden positivt resultat, udvikler alvorlige symptomer på depression. Det svarer til hver sjette kvinde! Hos mænd er tallet 6 pct. Hos både mænd og kvinder falder tilfredsheden med tilværelsen for hver gang en fertilitetsbehandling ikke resulterer i graviditet. Mange oplever at få flere og flere symptomer på depression, jo flere behandlinger de gennemgår uden positivt resultat.

Samtidig er der også forskningsmæssigt belæg for, at stress skader fertiliteten: I 2016 påviste forskere fra University of Louisville School of Public Health and Information Sciences, at kvinder der føler sig stressede, mens de har ægløsning, har 40 pct. mindre chance for at undfange i den cyklus, end når de ikke føler sig stressede. Der findes flere amerikanske studier, som viser lignende resultater.

Stress kan hæmme ægløsning

En af grundene til, at stress er noget skidt for vores fertilitet er, at stress kan forstyrre hormonbalancen.

Lad os lige få helt styr på, hvad der sker i kroppen, når vi udsættes for stress.

Når vi bliver stressede, sættes kroppens alarmberedskab igang, så vi kan forberede os på enten at kæmpe eller flygte fra det, som nervesystemet har opfattet som værende farligt.

Helt konkret vil der gå besked til det område i hjernen, der hedder hypothalamus (som blandt andet styrer kroppens temperatur, hormoner, stofskifte, tørst, sult, seksuel adfærd, vrede og frygt.) Og hypothalamus sender signal til hypofysen, som sender signal til binyrerne om, at de skal koordinere kroppens ‘kamp-flugt-reaktion’.

Hypofysen er også det område i hjernen, der kommunikerer med æggestokkene. I første del af cyklus sendes hormoner afsted fra hypofysen som modner ægget, og senere sendes hormoner afsted som sætter gang i ægløsningen.

Men når vi er stressede, får hypofysen altså besked fra hypothalamus om at koncentrere sig om at kommunikere til binyrerne, at der er fare på færde, så der skal sendes stresshormoner ud i blodbanerne. På denne måde kan hypofysen blive forstyrret i sin kommunikation med æggestokkene vedrørende modning af æg samt ægløsning.

Stresshormonerne resulterer i, at vores blodtryk stiger, vi får øget puls og øget blodgennemstrømning i muskulatur og hjerte, samtidig med, at vejrtrækningen øges, antallet af røde blodceller øges, og vi begynder at svede.

Blodkarrene i fordøjelseskanalen og de indre organer trækker sig sammen, så blodet primært sendes ud til arme og ben, så vi kan flygte eller kæmpe og alle vækstrelaterede funktioner i kroppen hæmmes. Herunder de funktioner der har med reproduktion at gøre.

Det er altså ikke farligt, hvis det sker kortvarigt.

Men hvis kroppen udsættes for stress i længere tid vil niveauet af stresshormonet kortisol blive ved med at være højt. Og det er skadeligt for kroppen. Bl.a. for vores evne til at blive gravide.

Lyt til dig selv

Hvis du har svært ved at blive gravid og føler dig stresset over det, kan du sikkert også mærke, hvordan det påvirker din livskvalitet. Du kan føle dig virkelig trist og nedtrykt og have svært ved at tænke på andet end fertilitetsproblemerne. Nedsat sexlyst er også almindeligt.

Hvad kan du så stille op?

Først og fremmest ville jeg aldrig sige til dig: “Du skal bare slappe af, så kommer det helt af sig selv”. For der findes næsten ikke en værre kommentar.

I stedet vil jeg sige, at det allervigtigste er, at du tuner ind på dig selv og på, hvad der føles rigtigt for dig. Også når du læser og hører om, hvad der kan og ikke kan skade din evne til at blive gravid. Og når du læser om alt det, du selv kan gøre for at passe på din fertilitet.

Spørg dig selv: Hvad giver mening for mig? Hvad føles sandt for mig? Hvad kan jeg mærke, at min krop fortæller mig?

Når du mærker, hvad der er sandt for dig, kan du nemmere sortere i al den information, du får.

Det kan godt kræve noget tilvænning sådan virkelig at lytte til sig selv. Fordi mange af os har lært at lægge låg på det, som kroppen og vores intuition fortæller os for i stedet at lytte til, hvad andre mennesker siger. Men vi kan øve os. Blandt andet ved at dyrke meditation, mindfulness og yoga. Det kan hjælpe os til at få mere ro på tankerne, sænke stressniveuet og få bedre kontakt til kroppen.

Pas godt på dig selv

Det andet jeg vil sige her, er: pas godt på dig selv. Drag kærligt omsorg for dig selv og din krop. Mærk efter hvad du virkelig har behov for.

Når du tillader dig selv at mærke efter, hvad du har brug for, kan det være, at du pludselig opdager, at du ønsker at justere nogle ting i dit liv.

Det kan være, at du har brug for at skrue ned for arbejdspresset, prioritere mere tid på at bevæge din krop, opholde dig mere i naturen eller bruge mere tid på dine kreative idéer.

Det kan også være, at du føler et behov for nogle mere grundlæggende justeringer i dit liv - for eksempel i forhold til dit job eller dine relationer.

Så bottomline:

Spørg dig selv: Hvad dræner dig? Og hvad nærer dig?

Giv dig tid til at lytte efter og tag det svar, du mærker, alvorligt.

Som den anerkendte amerikanske cellebiolog, Bruce H. Lipton skriver:

“To fully thrive, we must not only eliminate the stressors but also actively seek joyful, loving, fulfilling lives that stimulate growth processes.”

Bruce H. Lipton

Det håber jeg for dig: At du mærker efter indeni dig, hvordan du kan leve et mere glædesfyldt liv - også imens du forsøger at blive gravid.

Og tøv endelig ikke med at række ud efter hjælp, hvis du føler dig stresset.

Jeg ønsker dig alt det bedste.

Kærlig hilsen

Trine

  • Når politikerne giver os yogalærere lov til at undervise igen, tilbyder jeg yogahold for kvinder med fertilitetsproblemer. Læs mere her.

  • Jeg deler min viden om, hvad du selv kan gøre for at styrke din fertilitet og bevare livsglæden, mens du forsøger at blive gravid på online kurset ‘Holistisk Fertilitet’. Læs mere her.

  • Jeg tilbyder samtaleforløb for dig med fertilitetsproblemer. Læs mere her.