Hvordan ser en sund menstruationscyklus ud?

Hvordan ser en sund menstruationscyklus ud?

Din menstruationscyklus siger uendeligt meget om dit helbred. Den er en vigtig budbringer fra din krop og dit sind om, hvordan du trives.


Desværre er de færreste af os vokset op med viden om, hvordan en normal og sund cyklus ser ud. Og så kan det jo være svært at spotte, om noget er “off”.

Eksempelvis tror mange kvinder, at menstruationssmerter og kraftige blødninger er normalt og noget, man bare skal lære at leve med. Sådan er det heldigvis ikke.

Jeg vil gerne gøre mit til, at vi kvinder får mulighed for at tage vores power hjem ved at kende vores egen cyklus og forstå de signaler, som kroppen sender i løbet af en cyklus.


Lad os derfor se på, hvad du skal være opmærksom på.


Den sunde cyklus

Følgende er vigtigt at være opmærksom på: 

  • hvor længe du bløder

  • længden på hele din cyklus

  • hvordan menstruationsblodets farve og konsistens er

  • hvorvidt du har menstruationssmerter og øvrige symptomer som for eksempel kraftige blødninger, uren hud, brystspændninger, pletblødning, humørsvinginger op til menstruation.

  • hvorvidt du har ægløsning


Varigheden:
Kvinders menstruationscyklus varer +/- 28 dage (21-35 dage er normalt)

De fleste kvinder bløder i 4-5 dage, nogle bløder kun 3 dage og nogle op til 7 dage. Det er alt sammen normalt. Bløder du kortere eller længere tid end dette, kan det være tegn på en ubalance.

Den første dag i din cyklus er den dag, du begynder at bløde. Pletblødninger tæller ikke med - og kan i øvrigt være et tegn på, at noget er ude af balance.


Mængden:
Kvinder bløder gennemsnitligt omkring 50 ml (3 spsk.) i løbet af en menstruation.

Over 80 ml betegnes som en kraftig menstruation og under 25 ml som en sparsom menstruation.

Det er normalt at bløde kraftigere de første dage under menstruationen.


Konsistens:

Ideelt er blodet flydende uden større klumper.


Farve:
Menstruationsblod skal have en frisk og klar tranebærrød farve.

Men menstruationsblod kan have mange andre farver. Lige fra mørkebrunt til sort, lys rød, orange og grå. Det betyder alt sammen noget i forhold til kroppens trivsel, og det kommer jeg meget mere ind på i mit online univers Holistisk Fertilitet. Jeg forholder mig naturligvis også til det i mine 1:1 konsultationer.

Ægløsning

Hvorvidt du har ægløsning er naturligvis afgørende for, om du kan blive gravid. Men ikke kun det. For ægløsning er også helt afgørende for, at kroppen danner progesteron. Og progesteron påvirker din sundhed i alt lige fra hjernen, øjnene, huden, fordøjelsen, inflammation, søvn og stresstærskel. Du har ikke nødvendigvis ægløsning blot fordi du har menstruation.

Cyklusgener

Kraftige blødninger, menstruationssmerter og øvrige symptomer som for eksempel hovedpine, brystspændninger, pletblødning, humørsvinginger op til menstruation er tegn fra din krop om, at noget er i ubalance. (Læs dette blogindlæg vedrørende menstruationssmerter.)


Det positive er, at når du finder rodårsagen til dine ubalancer, kan du selv tage handling på dem og slippe af med dine cyklusgener igen.


Når du kender din cyklus, kender du dig selv.


Er du i stand til at tolke din krops signaler og ved, hvordan du skal imødekomme din krops behov for at hjælpe den tilbage i balance, har du taget kraften hjem. Og det er altså en helt fantastisk følelse!


Kvinder har en cyklus i cirka 35 år

Jeg synes virkelig, det er værd at tænke på, at en kvinde har sin menstruationscyklus i cirka 35 år af sit liv.


Hun bløder samlet set cirka 6 år af sit liv og befinder sig ligeledes i cirka 6 år af sit liv i perioden op til menstruation, hvilket er en periode fyldt med gener for cirka 75 pct. af alle danske kvinder.


Rigtig mange kvinder føler sig forkerte, uoplagte og måske endda ulækre under menstruation og op til menstruation. Det er samlet set cirka 12 år af deres liv, at de går rundt og har det skidt. Det er altså virkelig mange år!!!


Ville det ikke være på sin plads at undersøge, hvordan vi kvinder kan få det bedste ud af de 12 år af vores liv? Det synes jeg. Uanset om vi taler om fertilitet eller ej.


Har du brug for hjælp?

Ræk endelig ud, hvis du har spørgsmål eller ønsker hjælp til at tolke din krops signaler.


Jeg er lige her.


Og jeg forholder mig både til, hvordan din krop og dit sind har det. Jeg forholder mig til, hvordan dine hormoner balancerer, om dine reproduktive organer har de rette betingelser i dit bækken sådan rent fysiologisk, biomekanisk og ikke mindst, hvordan du har det mentalt og følelsesmæssigt. Fordi jeg tror på, at det hele hænger sammen som en enhed.


Jeg glæder mig til at guide dig.


Kærlig hilsen

Din cyklus- og fertilitetsvejleder
Trine Fagerskov